WT: Русия показа на САЩ кой е шефът в Близкия изток

WT: Русия показа на САЩ кой е шефът в Близкия изток

Публикувано от:

Независимо от това, че американският президент Барак Обама изпрати в Средиземно море едновременно два самолетоносача, Америка не може дълго да удържа превъзходството във въздуха в този регион. Това бе демонстрирано негладно от удара, който руските ВКС нанесоха срещу силите на бунтовниците, подкрепяни от Вашингтон. Освен това, по този начин Русия показа кой е шефът в Близкия изток, пише The Washington Times.

Миналата седмица американски самолет F-18 се опита да предотврати нанасянето от руската авиация на удар по сирийските бунтовници, подкрепяни от САЩ. Той не успя да го направи обаче, пише изданието.

Руските Су-34 нанесоха удар по позициите на бунтовниците, след което във въздуха веднага бе вдигнат американският изтребител F-18. Руските бомбардировачи напуснали зоната, но веднага след като F-18 отишъл да зареди с гориво, те се върнали и нанесли още един удар, припомня изданието.

Администрацията на американския президент изрази “сериозно безпокойство” във връзка с този инцидент. “Що се отнася до безопасността, служителите на Министерството на отбраната на страната отбелязаха, че ударите на Русия по населеното място Ет-Танф, които не били прекратени даже след като САЩ се опитаха да информират по съответните канали руските въоръжени сили за въздушната поддръжка, която коалицията в дадения момент оказват на силите борещи с ИД, предизвикват у САЩ и коалиционните сили опасения за безопасността”, заяви прессекретарят на американското военно министерство Питър Кук.

The Washington Times счита, че този инцидент е показал няколко много сериозни проблеми. Първият от тях е, че американските самолети не могат дълго време да запазят превъзходство във въздуха. “Президентът Обама изпрати в Средиземно море два самолетоносача, за да изрази своята гледна точка и да се покаже пред руския президент Владимир Путин“, пише авторът на публикацията.

Впрочем, изглежда Путин отговори на всичко това като ликвидира подкрепяните от Америка групировки и с явно игнориране на американското военно превъзходство. „Благодарение на това, в очите на своя народ и пред света Путин се представя като наистина силен и в добра светлина”,  отбелязва изданието.

Според автора на публикацията Русия е показала кой е шефът в Близкия изток. “Добре, че до края на президентския мандат на Обама остават само няколко месеца”, пише The Washington Times.