WT: Порошенко може да доведе Украйна до това, от което Западът се страхува най-много

WT: Порошенко може да доведе Украйна до това, от което Западът се страхува най-много

Публикувано от:

Украинският президент Петро Порошенко може да доведе Украйна до това, от което Западът се страхува най-много: страната отново да се окаже в руската орбита, пише бившият адмирал от ВМС на САЩ Джеймс Лайънс в статия, публикувана във The Washington Times, предаде РИА Новости.

По думите на Лайънс, в момента вниманието на Запада е съсредоточено най-вече върху „близкоизточния хаос”, а важността на Украйна убягва от погледа на западните държави. След като властта в страната беше поета от прозападно правителство начело с Порошенко, украинците очакваха „истински реформи”, които да изведат страната от руската сфера на влияние. Но вече изминаха две години, а реални реформи няма, констатира адмирал Лайънс.

Той се позовава на редица анализатори, които пишат за украинската криза, и по-специално на наблюдателя на Ройтерс Джош Коен, според когото нещата с корупцията в Украйна са толкова зле, че и нигерийски принц щеше да се чувства неудобно.

Лайънс обръща внимание на парадоксална, според него, ситуация: самата борба с корупцията предоставя най-много корупционни възможности на украинското правителство. В тази борба правителството на Украйна избирателно използва властта си, за да насърчава своите фаворити и да наказва опонентите си. Авторът дава конкретен пример, за който писа американският политолог и специалист по Украйна Тарас Кузьо: трима украински прозападни политици бяха арестувани, вероятно заради това, че са изпаднали в немилост пред Порошенко.

От гледна точка на Лайънс, сегашният украински президент е проблем, а не решение за Украйна. „Западните държави продължават да го убеждават колко необходими са реформите, които да изтръгнат Украйна от лапите на олигарсите – очевидно забравяйки, че той самият е олигарх”, отбелязва авторът, като напомня за панамските документи, осветили връзката на Порошенко с редица офшорни схеми.

Лайънс обяснява защо Западът продължава да дава шанс на украинския президент. Той се позовава на думите на Лев Голинкин, който в статия за Foreign Policy написа: „изглежда причината за безкрайното търпение на Запада към Порошенко е, че Киев се противопоставя на Москва”.

Трудно е да си представим, че Западът би търпял „безсъвестна клептокрация”, ако Украйна не беше в конфликт със страна, която НАТО определя като главна заплаха. Както вече отбеляза авторът на Foreign Policy, заради безконтролната си корупция Украйна прилича на „тенджера под налягане с размерите на Тексас”, но в центъра на Европа.