WT: Обама пази най-опасния си предателски ход за десерт

WT: Обама пази най-опасния си предателски ход за десерт

Публикувано от:

Вече е ясно, че въпреки нарастването на заплахата от джихадистките атаки навсякъде по света, нищо не е в състояние да разубеди президента Обама да не освобождава или довежда в Америка някои от най-лошите ислямистки убийци в света.

24 часа след атентата на Даеш („Ислямска държава”) в Париж миналия ноември, Обама освободи петима йеменски затворници от затвора Гуантанамо, Куба и ги пусна в ОАЕ. Неподходящият момент и опасностите, които криеше освобождаването на терористите малко след масовото клане в Батаклан, не го разтревожиха.

Все пак той го е правил и преди. Само седмица след касапницата в Шарли Ебдо през януари, той освободи петима талибански лидери от Гуантанамо в Катар, където те бяха настанени в „луксозен” затвор до окончателното си освобождаване година по-късно.

И кой би могъл да забрави прочутата размяна на петима от най-големите талибански командири за обвинения в дезертьорство военен сержант Бауи Бергдал през май 2014 г? Или най-скорошния пример – особождаването на Ибрахим ал-Кози от Гуантанамо през 2012 г., който в момента управлява клона на „ал-Кайда” в Йемен? Само през изминалата седмица той освободи още десетима йеменци в Оман.

Самият директор на американското разузнаване е дал оценка, че 30 % от освободените от затвора Гуантанамо са се върнали към престъпността. Веднъж освободени, те възстановяват връзките си със своите предишни партньори и след това заедно планират, заговорничат, вдъхновяват се и се въоръжават. Всъщност бившите затворници са третирани от джихадистите като „рок звезди”, които са издържали на мъченията на американските неверници.

Нищо от това няма значение за Обама, който ускорява плана си да затвори Гуантанамо. Яростната му лява идеология направлява всеки негов ход, дори пряко застрашаващите националната сигурност на САЩ, което не е изненадващо.

През първия си ден като президент Обама издаде заповед за незабавното затваряне на Гуантанамо, която той и неговите леви партньори не отричат, че нарушава закона и само подпомага набирането на терористи от джихадистите. Без да отчитат факта, че джихадистите от ал-Кайда нападнаха САЩ на 11 септември 2001 г., преди създаването на Гуантанамо. Без да отчитат, че заподозряните в тероризъм, държани в този затвор са чуждестранни вражески бунтовници, които нямат правата и привилегиите на американските граждани и, за които Висшият съд е постановил, че могат да бъдат задържани „за неопределено време” до края на войната. Без да има значение, че те вече имат назначени служебни адвокати и делото им трябва да бъде разгледано от федералния съд. Без да има значение, че те се хранят три пъти на ден, имат право на религиозна служба и най-съвременно медицинско обслужване и всичко това се следи строго от Международния комитет на Червения кръст.

Без да има значение, че САЩ е използвана като инструмент за набиране на джихадисти – което ще стане още по-видимо, когато задържаните бъдат транспортирани на американска земя.

Обама сложи край на военните трибунали, които водят началото си от времето на Революционната война в САЩ и са обявени от Висшия съд за конституционални. Освен това някои от започнатите вече процеси (като този срещу един от главните организатори на атаките от 11 септември Халид Шейх Мохамед) ще бъдат спрени. Обама първоначално искаше делата на обвинените в тероризъм затворници от Гуантанамо да бъдат разгледани от гражданския криминален съд.

Обама и левицата очакваха, че врагът (както и останалата част от света) ще определи тези действия като хуманни, докато те всъщност представляват надменна арогантност, която само подклажда антиамериканските настроения. Мисълта, че „ние сме по-добри от тях и ще им го докажем чрез правосъдната ни система” не прави нищо друго освен да затвърждава убедеността на враговете ни, че Америка проявява арогантност, която заслужава жесток отговор. Освен това е знак за слабост и, че не искаме да постигнем крайната победа. Което е причина за въздигането на Даеш и разпространението на ислямизма.

Довеждането на най-големите терористи от ал-Кайда в Ню Йорк и изправянето им пред съда близо до мястото на терористичните атентати вероятно удовлетворява левите фантазии на Обама да покаже на света, че ние сме „по-добри” от терористите. Но този ход бе предприет без предварително обмисляне, подходящ юридически орган, който да се разправи с обвиняемите и без политическа подкрепа, включително от много демократи.

Накрая Обама остави Гуантанамо да работи, въпреки че откакто е станал президент, той не е наредил нито един заподозрян в тероризъм затворник да бъде изпратен там. По-лесно е да ги убием на бойното поле без законен процес, отколкото да се занимаваш с цялата бъркотия с разпити и задържане.

Обама сега има намерение да се върне към първоначалния си план: да освободи всички затворници без 59 от най-отявлените терористи, включително Халид Шейх Мохамед, който ще бъде транспортиран до някой от най-охраняваните затвори в САЩ. Нещо повече, както предположи специалистът по национална сигурност К. Т. МакФарланд, веднъж опразнен, много е вероятно Обама да върне базата на своите нови приятели – кубинските братя Кастро. Това може би ще бъде един от основните лостове за затопляне на отношенията с Куба. Щом Картър може да подари Панамския канал на Панама, Обама може да подари друг стратегически обект, който се намира само на 90 мили от границата на САЩ.

Той ще затвори Гуантанамо дори това да означава да попълни редиците на терористите, застрашавайки живота на много американци и насърчавайки джихадистите. Все пак, двубоят му с ислямистите стои на второ място след двубоя му с американската власт.

Автор: Моника Краули / Washinghton Times

Източник: fbr.bg