WT: „Ембаргото“ на Обама няма да попречи на Русия да продаде на Иран Су-30 и С-300

Белият дом протестира срещу потенциалните доставки на руски изтребители Су-30 и системи за ПВО С-300 на Иран, но „забраната“ на администрацията на американския президент едва ли ще попречи на сделката между Русия и Техеран, пише вестник The Washington Times.

„Нима Вашингтон е решил да покаже зъби на Иран?“, недоумява анализаторът от изданието Тод Ууд.

Журналистът отбелязва, че Русия никога не е криела плановете си да започне бизнес с Иран, след като свалят международните санкции от Техеран. Става дума за доставките на многофункционалните изтребители Су-30СМ, договорът за закупуване на които ще бъде подписан през 2016 г., както и за системата за противовъздушна отбрана С-300. Според ръководителя на „Ростех“ Сергей Чемезов, доставките на С-300 ще стартират през август или септември тази година.

„Впрочем, по някаква причина Барак Обама реши да прокара „червена линия“ и да не позволи на Иран да закупи изтребителите Су-30. Държавният департамент заяви, че САЩ ще блокират в Съвета за сигурност на ООН всички опити за продажба на изтребителите“, добавя журналистът.

Зам.-държавният секретар на САЩ Томас Шенън по време на слушанията в сенатския комитет заяви, че Вашингтон „няма да се съгласи“ с доставките на руско оръжие за Техеран. В Държавния департамент считат, че каквато и да е оръжейна сделка с Иран трябва да има одобрението на членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Белият дом е недоволен още и от „проблемното поведение“ на Иран, в частност във връзка с  изпитанията на балистичните ракети, отбелязва журналистът.

„Както и да е, съмнявам се, че каквато и да било активност от американска страна в ООН ще попречи на Русия да спечели твърда чужда валута. Вероятно тази „червена линия“ на Обама ще повтори съдбата на всички предишни“, пише Тод Ууд.

Предишната „червена линия“ на Обама бе начертана в Сирия: американският президент заяви, че използването на химическо оръжие в тази страна ще се превърне в повод за началото на военна кампания на САЩ срещу сирийското правителство и Башар Асад.