WSJ: Украйна сама къса от себе си Донбас

WSJ: Украйна сама къса от себе си Донбас

Публикувано от:

Въведената от президента Петро Порошенко икономическа блокада на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР само увеличават разрива на Донбас с Украйна, пише американският вестник Wall Street Journal.

След като украинските власти ограничиха снабдяването със стоки на територията на региона, преминаването на руски рубли и стоки стана в по-голяма степен практическо, отколкото политическо решение, цитира WSJ мнението на собственика на местен ресторант Борис Бит-Геворгизов: „Ние трябва да работим, за да живеем. Украйна ни отблъсква.”

Въвеждайки блокадата, Украйна постепенно изтласка от региона хора и парични средства, намали стокооборота, като заяви, че тези мерки са необходими за предотвратяване разпространението на сепаратизма, оръжие и фалшиви пари, пише WSJ. Всичко това задълбочи отделянето на Донбас от Украйна и прави неясни перспективите за мирен план, пише вестникът.

„Тези райони все повече се отделят от Киев според укрепването на връзките с изтока” – отбелязва изданието и пояснява, че на рафтовете на хранителните магазини вече преобладават продукти от Русия.

Някои предприятия все още правят данъчни отчисления на Киев, други предпочитат да плащат данъци на властите в Донбас.

Изпълнителният директор на Ясиноватския машиностроителен завод Владимир Трубчанин започнал да плаща данъци на опълченците в началото на 2015 г. след като украинската войска разрушила една четвърт от завода. „Аз не искам да плащам данъци на държава, която ме бомбардира” – заявил той.

Според него заводът вече престанал да продава оборудване на Украйна, а затворената граница го принудила да продава само на местно равнище и в Русия.

През ноември 2014 г. президентът Порошенко подписа документ, наречен „Указ за икономическа блокада”: от териториите на Донбас, неподконтролни на Киев, са изведени държавните учреждения, банките и даже затворите. Изплащането на пенсии на жителите от района Киев го прекрати още по-рано, още от средата на лятото. Затова още от април властите в ДНР и ЛНР сами започнаха да изплащат пенсии на жителите./БЛИЦ