WSJ: САЩ тайно изпратили в Иран самолет с $400 млн. след освобождаването на американски затворници

Администрацията на настоящия президент на САЩ Барак Обама през януари тази година е изпратила тайно в Иран самолет с огромна сума пари в различни валути на стойност от близо 400 млн. долара, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на американски и европейски източници.

Според тях това може да е свързано с освобождаването през януари на четирима американски граждани, задържани в Иран.

Изданието посочва, че дървените палета, върху които са били подредени пачките евро, швейцарски франкове и друга валута, са били натоварени в транспортен самолет без каквито и да било опознавателни знаци. Парите били предоставени от швейцарски и холандски банки.

Съобщава се още, че плащането на Иран е било извършено в чуждестранна валута, тъй като всякакви финансови операции в долари между Вашингтон и Техеран са забранени.

По-рано ирански медии съобщиха, че представители на министерството на отбраната, са споделели, че „възприемат получената огромна сума пари като откуп за освобождаването на четирима американски граждани“. В същото време, по информация на изданието, американските чиновници не са съгласни с това твърдение и изключват всякаква връзка между платената на Техеран сума и освобождаването на затворниците.

Официалната версия се заключава в това, че изпратените пари били първата част от сумата на стойност 1,7 млрд. долара, които Вашингтон се задължи да изплати на Техеран за уреждане на спора по сделката на така и недоставеното в Иран американско оръжие.

Това споразумение беше сключено малко преди ислямската революция в Иран през 1979 година и споровете, свързани с него, продължиха десетилетия.

През януари тази година Иран освободи четирима американски затворници – журналиста Джейсън Резаян, проповедника Саед Абедини, военния Амир Хекмати и Носратол Хосрауи и съобщи за освобождаването на задържания в Техеран преди няколко месеца американски студент.

В отговор Вашингтон пусна на свобода седем иранци, шестима от които са с двойно гражданство. Освен това Вашингтон оттегли запитвания към Интерпол и сне обвиненията към 14 иранци, исканията за чиято екстрадиция се смятат за малко вероятни.

error: Съдържанието ни е авторско!