WSJ разкри подробности за „План Б“ на САЩ в случай на провал на примирието в Сирия

ЦРУ и регионалните му партньори са изготвили план за снабдяване на представителите на умерената опозиция в Сирия с по-мощно оръжие в случай на провал на примирието в страната, пише в. Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, предаде РИА Новости.

Целта на така наречения „План Б“ е съсредоточена върху предоставянето на силите на опозицията на „системи въоръжение, които ще им помогнат да нанесат удари по самолетите на сирийския режим и артилерийските позиции“, отбелязва WSJ.

По думите на източниците на изданието, ЦРУ е уверило съюзниците си в това, че оръжието ще бъде предадено на съответните групировки само в случай, че примирието и процесът на разрешаване на конфликта в страната (така нареченият „План А“) бъдат нарушени и бойните действия се възобновят.

Режимът на прекратяване на огъня влезе в сила в Сирия на 27 февруари. Примирието не се разпространява върху забранените в Русия и редица други страни терористични организации „Ислямска държава“, „Джабхат ан-Нусра“ и др., признати от Съвета за сигурност на ООН за терористични.

Американски представители по-рано допуснаха, че в случай на провал на този план, може да бъде разгледан и друг вариант – „План Б“, но не уточниха какво именно предвижда той. По-рано се съобщаваше, че САЩ не виждат настоящия президент на Сирия Башар Асад на бъдещата политическа сцена в страната. Русия заяви, че разговорите за „План Б“ са „недобросъвестна и нечестна игра“, имаща за цел да провали мирния процес. Държавният секретар на САЩ Джон Кери по-късно заяви, че американските власти никога не са излагали „План Б“ да разрешаване на конфликта в Сирия.

error: Съдържанието ни е авторско!