WSJ разкри намеренията на САЩ да въведат нови санкции срещу Москва

WSJ разкри намеренията на САЩ да въведат нови санкции срещу Москва

Публикувано от:

Във Вашингтон смятат, че зад хакерската атака над сървърите на Демократическата партия на САЩ стои Русия и обсъждат въвеждането на нови санкции срещу Москва, пише в. The Wall Street Journal.

След хакерската атака на мрежата на Демократическата партия на сайта на WikiLeaks  се появиха 19 хил. писма, от които следва, че по време на предварителните избори партийният апарат на практика е работил за Хилари Клинтън и срещу Бърни Сандърс. Щабът на Клинтън обвини за взлома на сървърите Русия, която искала по такъв начин да помогне на Доналд Тръмп да стане президент.

Редица сътрудници на ФБР и американското разузнаване също считат, че взломът на сървърите на Демократическата партия са организирали свързани с Русия хакери, отбелязва изданието.

За да въведе санкции, Белият дом ще трябва публично да обвини Москва или „подкрепяните от Русия хакери“. Но на този етап американските власти не назовават поименно тези, които, според тях, стоят зад хакването на пощата на демократите, пише изданието.

Освен това, решението за въвеждането на нови икономически ограничения срещу Москва се нуждае от консенсус вътре във властовите структури на САЩ, но до момента американските чиновници не са постигнали общо становище по въпроса, пише изданието, позовавайки се осведомени източници.

В Москва наричат абсурдни обвиненията за участието на Русия в инцидента. По думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков тези обвинения „граничат с пълна глупост“. В Кремъл подчертават, че винаги внимателно избягват подобни действия и изказвания, които биха могли да се изтълкуват като намеса в избирателния процес.