WSJ разкри защо визитата в Русия е важна за Ердоган

По време на посещението си в Русия турският президент Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да закрепи положителните тенденции в отношенията с Москва – в сегашните условия те се оказаха жизненоважни за Анкара, пише Wall Street Journal.

На първо място Ердоган е притеснен от влошаването на икономическата ситуация в страната, възникнало поради кризата в сферата на туризма и загубата на чуждестранни инвеститори. Турските чиновници се надяват, че по време на предстоящата среща президентите ще обсъдят не само геополитическата обстановка, но и въпросите, свързани с бизнеса и търговско-икономическите връзки, се посочва в публикацията.

Затоплянето между Анкара и Москва се случи на фона на нарастващото напрежение на отношенията на Турция със САЩ и ЕС, отбелязва още изданието. Западът реагира отрицателно на строгите мерки по отношение на заподозрените в организирането на преврата.

Визитата на турския президент в Русия подчертава, че Анкара е недоволна от реакцията на западните страни и липсата на подкрепа, пише авторът на статията.

„Турция наистина може да поеме по антизападния път в стремежа си да ускори нормализирането на отношенията с Русия и в крайна сметка, да постигне сближаване с нея“, счита председателят на истанбулския външнополитически център за анализи Edam Синан Улген.

error: Съдържанието ни е авторско!