WSJ: През 2016 г. Русия може да стане най-големият износител на пшеница в света

WSJ: През 2016 г. Русия може да стане най-големият износител на пшеница в света

Публикувано от:

През 2016 г. Русия може отново да се превърне в най-големият износител на пшеница в света, пише вестник Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.

„Рекордните реколти, силният долар и евтиния петрол могат значително да разтърсят многомилиардния световен пазар на пшеница“, пише изданието.

Според Wall Street Journal Канада и САЩ, заемащи първите две места в списъка със световните износители, могат да отстъпят позициите си на Русия заради реколтата през 2016 г. По данни на изданието Русия разчита да изпрати за износ 23,5 млн. тона пшеница, увеличавайки обема с 3% в сравнение с предишната година. За Канада този показател ще състави 20,5 млн. тона, а САЩ имат намерение да експортират 21,8 млн. тона – минимумът за почти 45 години.

Изданието пояснява, че силният долар прави американската пшеница прекалено скъпа за другите страни, докато нарасналата конкуренция е спомогнала за понижаване на цените на световния пазар до най-ниското за последните седем години равнище. Според вестника, слабата рубла прави точно обратното – „води до понижаване на цената и позволява на Русия да завоюва позиции на вече добре установени пазари“.

„През тази година ние продаваме повече в страни като Нигерия, доставяме също и повече пшеница в Мексико“, заяви в интервю за Wall Street Journal управителят на руската консултантска компания SovEcon Андрей Сизов.

От своя страна, представителят на компанията Societe General в Ню Йорк Майкъл Макдагъл признава, че „ако валутите на развиващите се страни не спрат да падат, САЩ ще продължат да губят дяла си на пазара за износ и все повече ще търсят чужда продукция за внос“.