WSJ: В понеделник Обама ще обяви изпращането на 250 американски военни в Сирия

WSJ: В понеделник Обама ще обяви изпращането на 250 американски военни в Сирия

Публикувано от:

Американският президент Барак Обама в понеделник ще обяви изпращането на 250 военни в Сирия за помощ в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщи в. Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.

Очаква се решението за изпращане на допълнителен персонал в Сирия да бъде обявено на срещата на американския президент с европейски лидери в Хановер.

По думите на източника основната задача на изпратените в Сирия военни ще бъде привличането им в борбата срещу терористичната организация на местните сунити с цел да освободят и удържат основната крепост на ИД – град Ракка.

Според изданието препоръка на Пентагона е убедила Обама в необходимостта от тази мярка, тъй като военното ведомство се надява с помощта на  изпращането на военен персонал да заздрави и разшири успехите на операцията в Сирия.

По този начин броят на американските военни, занимаващи се с обучение на местните сили, заети с борба с ИД, ще се увеличи до 300. Според WSJ в Сирия ще бъдат изпратени служители на спецназа, медицински работници, разузнавачи и експерти в областта на логистиката.