WSJ: Пентагонът разширява програмата за обучение на украински военни

WSJ: Пентагонът разширява програмата за обучение на украински военни

Публикувано от:

Америка и Украйна изграждат планове по разширяване на програмата за обучение на украински военнослужещи, съобщи The Wall Street Journal.

Военни експерти от Пентагона подготвят сега национални гвардейци в учебен център на около 45 км от Лвов. Националната гвардия влиза в състава на украинското МВР, нейните подразделения не влизат в състава на фронтовите войски, но в зоната на спецоперациите в Донбас осигуряват охраната на снабдителните линии и служат на КПП, пояснява изданието.

Високопоставени украински военни са изразили желание да изпратят в учебно-тренировъчния лагер обикновени войски и спецназ. Вече са избрани мотострелкови и парашутно-десантни подразделения, които да бъдат обучавани от американски военни.

Представителите на Пентагона също така са настроени за разширяване на контингента от обучаеми и обмислят въпроса за допълнително финансиране. Последната дума обаче остава за Белия дом, пише WSJ.

Полигонът е посетен от началник-щаба на Сухопътните войски на САЩ Рей Одиерно, който подкрепил плановете на Киев по разширяване на тренировъчната база. Според генерала, учебният център край Лвов играе ключова роля в поддръжката на украинските войски, водещи военни операции в Донбас.

Одиерно обърнал внимание, че американските инструктори също могат да се поучат от украинските си колеги, като черпят военен опит от борбата им с „руснаци и сепаратисти”, тъй като „ние отдавна не сме се сблъсквали с нещо подобно”, цитира изданието думите на генерала.

Десантчиците от САЩ обучават украинските военнослужещи в сапьорно дело и оказване на медицинска помощ в бойни условия. Старши сержант Брайън Кочюруба разказал на журналистите от WSJ, че през последните няколко седмици те са постигнали толкова забележителни успехи, че е готов да им повери собственото си лечение.