WSJ: Отказът на САЩ от руските ракетни двигатели застрашава финансовата страна на проектите на НАСА

Отказът на Пентагона от използване на руските двигатели РД-180 може да се отрази върху финансовата страна на проектите на НАСА, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на представители на аерокосмическия отрасъл.

Споровете между конгресмените заради използването на руските ракетни двигатели във военните проекти вече се отразиха негативно на корпорациите United Launch Alliance, Boeing и Lockheed Martin. Сега ограниченията могат да окажат влияние и върху НАСА, заявяват събеседниците на изданието.

Wall Street Journal уточнява, че заради ограниченията може да се намали рязко броят на изстрелванията на ракетите Atlas V, което може да повлече след себе си увеличаване на разходите за мисиите на НАСА. Представители на аерокосмическия отрасъл прогнозират, че тези разходи скоро могат да нараснат до стотици милиони долари.

Компанията Sierra Nevada, избрана от НАСА за доставка на товари към космическите станции, вече е влязла в преговори за евентуалното използване на руски и европейски ракети вместо американски, съобщиха още събеседниците на изданието.

Руските двигатели се използват на ракетата Atlas V, с която се изстрелват апарати на ВВС на САЩ, както и за научните и изследователски мисии на НАСА. По-рано Пентагонът заяви, че планира да се откаже от РД-180, веднага след като това стане възможно и се появят достойни конкуренти, припомня РИА Новости.

През 2014 г. Конгресът постанови страната да се откаже от руските двигатели и да ускори разработката на американски аналози, но по-късно забраната бе снета в бюджетния закон, който влезе в сила през декември миналата година и действието му е валидно до октомври 2016 г.

error: Съдържанието ни е авторско!