WSJ: Обама отказал лична среща с Ердоган

Президентът на САЩ е отказал лична среща с турския си колега Реджеп Ердоган, който в близките дни пристига в САЩ за участие във форум по ядрената безопасност, пише The Wall Street Journal, цитиран от ТАСС.

При това, засега от администрацията на Ердоган не коментират тази информация. В пресслужбата на турския президент не са постъпвали сведения за отмяна на срещата, съобщил източник на ТАСС в Анкара.

Според него Обама е отклонил запитване от страна на Ердоган „да участват заедно в откриване на джамия, чийто строеж е бил финансиран от Турция“. Освен това американският президент  „нямал планове за формална среща на четири очи с турския партньор, който се явява един от жизненоважните съюзници в борбата с „Ислямска държава“, съобщава изданието.

В Белия дом посочват, че отказът на Обама от среща с Ердоган не трябва да се разглежда като неуважение, „тъй като двамата президенти са се срещали през ноември на форума на Г-20 и са разговаряли по телефона през февруари“.

„Подобни редовни контакти президентът поддържа с няколко световни лидери“, цитира изданието думите на източника си. По негови данни, твърд график на двустранните контакти не съществува. „Така че това не означава изключване на Ердоган“, подчертал източникът.

The Wall Street Journal отбелязва, че решението на Обама „отразява загрижеността по повод потискането на инакомислието и позицията на ключов съюзник по отношение на кюрдските бунтовници“.

Срещата на върха по ядрената безопасност ще се състои на 31 март – 1 април във Вашингтон и ще се превърне в четвъртото подобно мероприятие, което се провежда по инициатива на Обама.