WSJ: На срещата на върха на Г-20 на Путин бе отредена централна роля, изолацията на РФ приключи

WSJ: На срещата на върха на Г-20 на Путин бе отредена централна роля, изолацията на РФ приключи

Публикувано от:

На срещата на върха в Анталия на руския президент Владимир Путин бе отредена централна роля, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от ТАСС.

„Путин счита, че изолацията на Русия от западните страни е приключила, след терористичните актове в Париж руският президент се оказа в центъра на всички събития на срещата на върха на Г-20, – отбелязва изданието. – Отчуждаването на Москва от западните партньори приключва, предполага Путин, тъй като, предвид продължаващата руска военна кампания в Сирия и терористичните актове в Париж, той се оказа в предните и централни позиции на цялата среща на върха в Турция“.

Изданието се позовава на думите на руския лидер, който заяви, че „никакви проблеми не е имало нито тогава, нито сега, макар отношенията да бяха по-напрегнати, отколкото днес, но животът върви напред, всичко се променя, и новите заплахи, новите предизвикателства, които е трудно да бъдат разрешени самостоятелно от когото и да било и е необходимо да се обединим“.

„Кремъл отдавна гледа на борбата с тероризма като на най-перспективната област, където може да постигне по-тесни отношения със Запада, – отбелязва изданието. – Путин бе първият световен лидер, който се обади в Белия дом след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и действията му положиха основата за краткия последващ период на относително топли отношения между Русия и САЩ. Сега той заяви, че терористичните актове в Париж са демонстрирали необходимостта от обединение на страните в единна антитерористична коалиция срещу „Ислямска държава“. И Русия настоява коалицията да включва силите на правителството на Башар Асад, обаче Западът всячески се съпротивлява на всеки опит за сътрудничество със сирийския лидер“.

Изданието пише, че в хода на срещата на върха руският президент е споделил информация, според която ИД получава финансиране от 40 страни, сред които и членове на Г-20.