WSJ: Иран започва да доставя петрол за ЕС през февруари

WSJ: Иран започва да доставя петрол за ЕС през февруари

Публикувано от:

Иран планира да започне редовни доставки на петрол за страните от ЕС през средата на февруари. Това гласи статия на The Wall Street Journal, предаде ТАСС.

Според източници на изданието сред техеранските чиновници “Националната иранска петролна компания” е започнала подготовка за изпращането на поне 1 млн. барела лек петрол към средиземноморско пристанище от ЕС”. “Това ще е първата доставка в ЕС откакто миналата седмица беше свалено ембаргото върху иранския петрол и бяха отменени останалите западни санкции”, пише изданието. Кои именно държави ще станат купувачи на дадената партида засега не е ясно. През следващите три месеца се очаква увеличаване обема на петролните доставки, отбелязва се още в статията.

“Иран обеща, че след свалянето на санкциите обемът на допълнителния износ на петрол да достигне 500 хил. барела дневно през следващите няколко месеца, а след година – 1 млн. барела дневно”, подчертава изданието. “По-голямата част от износа ще отива за Европа”, казва един от източниците на изданието. Останалата част от износа ще се насочи основно към Азия.

“Уолстрийт джърнъл” уточнява още, че европейските клиенти явно ще плащат за иранския петрол не в долари, а с други методи. Изданието посочва, че иранските чиновници търсят “временни законови решения” относно заплащането, като по-конкретно – възможност за обмен на задължения в писмен вид между страните.