WSJ: Заподозряха Клинтън в подпомагане на руската отбранителна промишленост чрез „Сколково“

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън по времето, когато е заемала поста на Държавен секретар на САЩ, се е занимавала с привличане на американски инвестиции в руския иновационен център „Сколково“, с което е подкопавала националната сигурност на страната си, пише The Wall Street Journal.

Именно при управлението на Клинтън Държавният департамент е съдействал за създаването и развитието на руската „Силиконова долина“, която наред с другите иновации е разработвала и двигатели за свръхзвукови крилати ракети, техника за радиолокационно наблюдение и транспортни средства за руските въздушнодесантни войски, подчертава авторът на статията.

„Сколково“ трябвало да изиграе немалка роля в „презареждането“ на отношенията между Москва и Вашингтон. Благодарение на Клинтън, десетки американски фирми, които са били най-щедри спонсори на благотворителната фондация Clinton Foundation, са инвестирали в „Сколково“ големи суми. Освен това, през 2010 г. Държавният департамент под ръководството на Клинтън е организирал посещение на големи американски инвеститори в Москва, след което между тях и центъра за иновации „Сколково“ са били подписани първите протоколи за намеренията им, отбелязва изданието.

След известно време обаче, свръх съвременните технологични нововъведения в „Сколково“ са привлекли вниманието на американските военни експерти и правоохранителните органи. В частност, ФБР стигнали до извода, че „истинските мотиви“ на руските партньори се заключават в това да получат достъп до конфиденциални или секретни американски разработки и да се запознаят с „технологиите с двойно предназначение, използвани от военните и за търговски цели“.

Хилари Клинтън обича да говори за времето, през което е била на поста Държавен секретар, като за време на разумен реализъм и „търговска дипломация“, които са служили за националните интереси на САЩ. Участието й в проекта „Сколково“ обаче, продължава да предизвиква сериозни въпроси, заключава авторът на публикацията.

error: Съдържанието ни е авторско!