WSJ: ЕС ще поиска от Обама да изясни позицията си за Русия

WSJ: ЕС ще поиска от Обама да изясни позицията си за Русия

Публикувано от:

Лидерите на страните от G7 ще поискат от президента на САЩ Барак Обама да изясни позицията на Вашингтон относно Русия по време на срещата на седемте най-развити държави в Германия, съобщава вестник Wall Street Journal.

По-рано беше съобщено, че на фона на продължаващата криза в Украйна, американският лидер възнамерява да призове за продължаване на санкциите срещу Русия. Много американски чиновници наричат срещата на G7 „среща за постигане на съгласие” по украинските и руските въпроси, но изготвяне на нова стратегия или дори споразумение за нови санкции за два дни работни сесии в курорта в баварските Алпи е малко, отбелязва изданието.

Не е изключено Барак Обама да се наложи да обяснява защо държавният секретар Джон Кери се е срещал с руския президент Владимир Путин в Сочи през май.

Тази среща породи дискусии за стратегията на САЩ – защо Кери отиде там, какво в действителност са се договорили зад затворените врати, отбелязва Джулиана Смит, бивш съветник за националната сигурност на вицепрезидента на САЩ Джон Байдън.