WSJ: ЕС разглежда три варианта на санкционната политика срещу Русия

WSJ: ЕС разглежда три варианта на санкционната политика срещу Русия

Публикувано от:

ЕС е близо до това да удължи действието на санкциите срещу Русия, въведени във връзка с кризата в Украйна. Разглеждат се три варианта, в това число и удължаване срока на действие на ограничителните мерки с 3-4 месеца, пише в. Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани европейски длъжностни лица и дипломати, предаде РИА Новости.

„Длъжностните лица казват, че са възможни три варианта: удължаване на санкциите с още шест месеца, една година или по-кратък срок от три-четири месеца, за да покажат на Москва, че европейският блок признава някои отстъпки във връзка с Украйна“, пише изданието.

Лица, запознати с обсъждането на този въпрос в Брюксел, заявили пред WSJ, че „има общо съгласие за това, че икономическият натиск върху Русия трябва да бъде продължен дотогава, докато планът за мирното разрешаване, сключен в Минск, не бъде изцяло изпълнен“. Изданието отбелязва, че ЕС е близо до удължаване на санкциите, „независимо от опитите да подобри отношенията си с Москва след терористичните атаки в Париж“.

Очаква се европейските лидери да обсъдят санкциите срещу Русия в средата на декември тази година. „Само ако въпросът не бъде решен преди това, както стана през юни“, пише изданието.

По-рано немският вестник Handelsblatt, позовавайки се на източници в ръководството на ЕС, съобщи, че Евросъюзът възнамерява през декември да удължи санкциите срещу РФ с още половин година. Според информация на изданието, тази мярка е необходима за ускоряване на мирния процес в Източна Украйна.