WSJ: Ердоган се опитва да покаже, че Русия може да замени ЕС

WSJ: Ердоган се опитва да покаже, че Русия може да замени ЕС

Публикувано от:

Европа счита, че сближаването между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган е опит от страна на турския президент да демонстрира, че Русия може да стане алтернатива на Евросъюза, пише в. Wall Street Journal.

Първата след кризата в двустранните отношения среща между президентите на Русия и Турция се проведе вчера в Санкт Петербург. На нея политиците се договориха за нормализиране на отношенията между страните.

„Въпреки това, в дългосрочна перспектива техните интереси изобщо не съвпадат, особено в Сирия, както и по въпросите, свързани с икономиката и енергетиката. Затова е важно да запазим нашите канали за Анкара отворени“, цитира Wall Street Journal изказване на един от високопоставените чиновници в ЕС.

По думите на друг европейски чиновник визитата на Ердоган е „демонстрация на сила, която изглежда по-голяма, отколкото е всъщност“.

„Повечето от големите съюзници имат все по-големи съмнения по отношение на Русия, дори и ако искат да отслабят напрежението“, отбелязва екс-съветникът в администрацията на президента Джордж Буш-младши Томас Греъм, който в периода 2004-2007 г. оглавява програмата за Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ, а в момента е изпълнителен директор на консултантската компания Kissinger Associates.

Според него, въпреки че Анкара е съюзник на НАТО, нейната защита придобива „друг контекст“, ако Турция стане „все по-тоталитарна държава, която в същото време се подмазва на Русия“.

Визитата на Ердоган в Русия, първата след опита за преврат в Турция, демонстрира готовността му да разчита на Москва, отбелязва изданието. Въпреки това, европейските лидери считат, че Анкара, която има ключово значение в операциите срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ и притежава втората по големина армия в НАТО, ще си остане неизменен съюзник на Запада.