WSJ: Европейските страни не искат да сдържат Русия заедно с НАТО

WSJ: Европейските страни не искат да сдържат Русия заедно с НАТО

Публикувано от:

След като САЩ решиха да изпратят в Източна Европа един батальон вместо два, НАТО няма да успее да намери в Европа съюзници, които да са готови доброволно да запълнят образувалата се дупка, пише The Wall Street  Journal, цитиран от РИА Новости.

Европейските съюзници не се поддават на натиск от страна на американските си колеги, защото не всички европейски членове на алианса споделят притеснението му за източните си граници, уточнява изданието. Усилването на източните граници е изгодно само за източноевропейските държави, докато Западна Европа е разтревожена от заплахата от страна на Ислямска държава.

Независимо от САЩ, датските власти например заявиха, че това изисква по-големи ресурси, отколкото те имат, затова страната не може да играе активна роля във формирането на батальоните за Полша и страните от Балтика. Норвегия, продължава изданието, аргументира отказа си с това, че самата тя граничи с Русия и е длъжна да се тревожи за защита на границите си.

Подобни изказвания предизвикват явно недоволство във Вашингтон. Както демократите, така и републиканците все по-често критикуват съюзниците в Европа за това, че те неохотно плащат за собствената си отбрана, ползвайки се от ресурсите на САЩ в региона. Президентът Обама дори нарече европейските страни „гратисчии“, се казва в статията.

Според изданието, Вашингтон има „план Б“ — привличане на още един неевропейски съюзник — Канада. Чиновниците в САЩ и НАТО водят активно преговори за увеличаване на канадския контингент в Полша с 220 военнослужещи, които вече са в страната, до хиляда. Официален отговор на Отава на този етап няма, но един неназован канадски чиновник заяви, че „Канада обсъжда варианти за по-ефективен принос към концепцията на НАТО за засилване на отбраната и сдържането“.

НАТО взе решение да укрепи източните си граници, разполагайки по един батальон с по хиляда военнослужещи в Полша, Латвия, Литва и Естония. САЩ, Великобритания и Германия вече заявиха за готовността си да изпратят военни, но четвърти доброволец на този етап не може да се намери.