WSJ: Европа се разочарова от САЩ заради политиката им по отношение на Русия

WSJ: Европа се разочарова от САЩ заради политиката им по отношение на Русия

Публикувано от:

В Европа расте разочарованието от САЩ и президента Барак Обама, пише Wall Street Journal.

„Години наред Европа гледаше на Обама като на практика неприкосновен <…> символ на позитивните промени в Америка“,  отбелязва изданието. Обещанията на американския президент обаче, в частност изложени в книгата му „Дързостта на надеждата“, се оказаха нереалистични, и сега вината за случващото се в света европейските политици и коментатори са склонни да възложат лично върху него.

Като пример Wall Street Journal посочва изказването на ръководителя на форума „Петербургски диалог“ Роналд Пофала. „Това не бе умно от страна на Барак Обама – да понижи Русия до нивото на регионална държава във връзка с украинския конфликт“, цитира изданието думите на политика. Според интерпретациите на Wall Street Journal, Пофала публично е поставил под съмнение съжденията и способностите на американския президент, като е изразил доверие към руската гледна точка.

Бившият френски президент Никола Саркози също подчерта, че „за разлика от Обама“, той признава глобалната роля на Русия. Според автора на публикацията в п Wall Street Journal, американският президент в този случай е бил публично оскърбен.

Слабостта на авторитета на Обама се отразява върху готовността на богатите страни от Европейския съюз да се откажат от намаляването на руското участие в енергоснабдяването им. Компаниите от Австрия, Франция, Германия и Холандия се договориха с „Газпром“ да разширят пропускателната способност на газопровода „Северен поток“, като оставят встрани Украйна и Полша, припомня изданието.

Що се отнася до немските медии, то те иронизират политиката на САЩ в Близкия изток. Frankfurter Allgemeine Zeitung пише за розовите линии на Обама, намеквайки за отказ от „червената линия“ за атака на Башар Асад, а Berlin’s Tagesspiegel го нарича човек, от когото „вече не се страхуват в Близкия изток“, отбелязва Wall Street Journal.