WSJ: Даже слаб противник може да победи армията на САЩ

WSJ: Даже слаб противник може да победи армията на САЩ

Публикувано от:

След края на Втората световна война САЩ са завършили с победа само една от петте свои големи кампании – в Персийския залив през 1991 г., пише политологът Марк Мояр от Института за изследване на външната политика (FPRI) за вестник The Wall Street Journal, предаде РИА Новости.

Той обръща внимание върху книгата на професор Доминик Тирни от Колежа Суартмър „Как правилно да се изгуби войната. Америка в епохата на изгубените конфликти” (America In An Age Of Unwinnable Wars), където авторът обяснява феноменът от поражения на американската армия в Корея, Виетнам, Ирак и Афганистан.

„Ерата на решителните победи завърши през 1945 г., тъй като израстването на Америка до статута на велика държава я застави да бъде въвлечена в множество неконвенционални и граждански войни, забележителни с нови способи за бойни действия”, цитира Мояр труда на Доминик Тирни. В тези войни по-слабите опоненти буквално „тушират” американската армия.

Към съображенията на Тирни, че гражданските и въстанически войни са предопределени да завършват за американците с поражение, Марк Мояр предлага в The Wall Street Journal няколко поправки. Например САЩ поддържали „победилата страна” на Филипините, в Салвадор и в Колумбия, но по-малко успешни се оказали за Пентагона бойните действия във Виетнам и в Ирак, при които въстаниците отстъпвали по сила.

„Фактът, че Америка не победи в тези войни, не означава, че те са били предопределени да не бъдат спечелени. Своята роля изиграли грешките на ръководствата, не достатъчната воля и проявената изобретателност на противника”, счита коментаторът на WSJ.

Вашингтон обаче не може да откаже въвличане в главоболни и затегнати войни само защото изглеждат „непривлекателни” за американското военно и политическо ръководство. Историята показва, че даже и на най-предвидливите американски президенти се е налагало да започват такива кампании. Например Доминик Тирни упреква президента Барак Обама, че е намалил военното присъствие в Афганистан до такава степен, че американският контингент вече не може да участва в контравъстанически операции. Тази относителна слабост открива за партизаните възможност да оспорват американските интереси в горещи точки по целия свят.