WSJ: Брекзит ще разклати санкциите на ЕС срещу Русия

WSJ: Брекзит ще разклати санкциите на ЕС срещу Русия

Публикувано от:

Излизането на Великобритания от ЕС най-вероятно ще разруши единството на европейските страни по въпроса със санкциите, пише изданието The Wall Street Journal, цитирано от РИА Новости.

По-рано членовете на ЕС се споразумяха да удължат санкциите срещу Москва с още половин година, но някои страни, включително Италия, Испания и Гърция, още отсега се стремят да ги смекчат. Великобритания бе най-верният приятел на германския канцлер Ангела Меркел в ЕС по въпросите с ограничителните мерки срещу Русия, но сега Меркел се лишава от този съюзник. И ако преди „Брекзит“ се очакваше, че предстоящата среща на върха на ЕС ще демонстрира единството на Запада по ключови въпроси, сега тя може да се превърне в дискусия за разделението на ЕС, се казва в материала на изданието.

„На най-сериозен удар бяха подложени санкциите срещу Русия. Санкционната политика ще бъде отслабена, тъй като гласът на Великобритания няма да е толкова силен, колкото се надявахме“, казва бивш чиновник от НАТО и старши научен сътрудник на консултантската компания Rasmussen Global, цитиран от изданието.

„Брекзит“ направи развитието на ситуацията в Европа напълно непредсказуема. Експертите се опасяват, че заради излизането от ЕС и самата Великобритания, и Евросъюзът ще станат по-слабо защитени от външни заплахи, в частност от тероризъм. А липсата на средствата от Лондон в общия европейски военен бюджет ще отслаби отбранителната способност на обединението. В същото време някои европейски чиновници очакват, че „Брекзит“ може да способства за усилване на ролята на НАТО и увеличаване на разходите за отбрана за останалите страни, включително и за Германия.

От друга страна властите на ЕС, напротив, могат да поискат да провеждат независима от НАТО политика за сигурност и да създадат Европейска армия, се казва в статията.

Миналата седмица във Великобритания се проведе референдум за членството на страната в ЕС, на който за напускане на съюза се обявиха 51,9% от гласувалите.