WP: Украинците предпочитат да влязат в затвора, но не и да воюват

WP: Украинците предпочитат да влязат в затвора, но не и да воюват

Публикувано от:

Украинците са съгласни да влязат в затвора за отклонение от военна служба, само да не вземат участие в бойните действия в Югоизточна Украйна, пише The Washington Post.

„Отклонистите” и дезертьорите са заплашени от сурови глоби и затвор от две до пет години, обаче украинците това не ги спира.

По-добре да поседя три години в затвора, където ще ме хранят и аз ще бъда в безопасност, отколкото да отида да служа. Това правителство ще се намира на власт година, но ние, както и преди, трябва да работим два дни, за да си купим самун хляб. Аз не искам да се сражавам за такава власт” – превежда WP думите на 26-годишен работник-металург Андрей, който е призован през март.

Андрей живее в Славянск. От неговите 40 познати само един възнамерява да отиде да воюва.

Дори тези украинци, които са вземали участие в протестите през 2013-2014 г. , не искат да отидат в армията. „Аз отдавна реших да не отговоря призовката. На мен изобщо не ми е интересно да взема участие в този конфликт. Аз не искам да попълня списъка на жертвите” – заявява за 25-годишният сътрудник на киевска НПО Игор.
Украинската армия е затънала в проблеми, сред които е подкупът в наборните комисии и неефективната система на набиране и подготовка на новобранците. Освен това семействата на убитите войници често трябва да се борят, за да получат обещаната помощ от държавата.
„Ние не разбираме за какво воюваме, правителството не съобщава на хората целите на войната” – е цитиран от WP военният анализатор Алексей Арестович, който отбелязва, че даже след година бойни действия конфликтът в Украйна не се нарича „война”.

Много украинци на призивна възраст предпочитат да избягат в Русия. По данни на руските власти на територията на РФ „с явна цел отклоняване пот призива” се намират 1,3 млн украинци на мобилизационна възраст./БЛИЦ