WP: Тръмп приписа на Путин думи, които той не е казвал

WP: Тръмп приписа на Путин думи, които той не е казвал

Публикувано от:

Американският вестник The Washington Post обърна внимание на неточност в изказване, което американският кандидат-президент Доналд Тръмп приписа на руския държавен глава Владимир Путин, пише РИА Новости.

Става дума за неотдавнашното интервю на американския политик пред Бил О‘Райли, водещ в телевизионния канал „Фокс нюз“.

„Според мен той (Путин, бел. ред.) каза няколко доста приятни неща. Нарече ме гений. Каза „Тръмп е гений“. Хубаво е. Това е приятно, нали знаете“, казва Тръмп, цитиран от Глен Кеслър, автор на статията във Washington Post. Кеслър отбелязва, че Тръмп прави препратка към пресконференцията на руския президент, провела се през декември миналата година. Тогава Владимир Путин се изказа положително по отношение на Тръмп и го определи като „изключително ярък и талантлив човек“.

По думите на журналиста руският език е много труден за превод на английски и затова много медии дадоха свои англоезични варианти на думата „ярък“. Те избираха значения, близки до думи като „екстравагантен“, „жизнен“, „колоритен“.

Но нито един от възможните преводи на думата „ярък“ на английски не може да означава „гений“, пояснява Кеслър. Освен това според него руският президент е използвал думата „ярък“, за да опише не умствените способности на Тръмп, а поведението му.

Журналистът от Washington Post подчертава, че Тръмп е развил неправилния превод на оригиналната дума до нещо, което въобще няма нищо общо с първоначалния смисъл.

Това не е първият път, в който Тръмп казва, че руският президент го е нарекъл гений. Още през февруари, при изява в Южна Каролина той коментира възможностите за подобряване на отношенията на САЩ с Русия и каза: „Не отричам, че Путин ме нарече гений. Луди ли сте?“.