WP: САЩ оказват директна подкрепа на либийските войски, сражаващи се с ИД

Американските военни от специалните част оказват директна подкрепа на войските, сражаващи се в Либия с терористите от радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД), като им предоставят разузнавателни данни и координират авиоударите, пише в. Washington Post, позовавайки се на американски и либийски чиновници.

Участието на американски и британски военни в боевете за Сирт увеличават шансовете на западните страни в борбата с най-силния филиал на ИД, пише изданието.

Според информация, предоставена от източници на вестника, западни военни със средства за радиовръзка и с бронирани жилетки са били забелязани в пределите на Сирт няколко пъти през последната седмица. Както съобщиха американски чиновници, войските се действали от оперативен щаб, разположен в околностите на града.

Представителят на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (AFRICOM) Робин Мак заяви, че малък брой американски военни ще продължат работата си в Либия, за да обменят информация с местните войски.

По-рано представител на операцията Мухамад ал-Гасри заяви пред агенция Sputnik, ме сухопътни сили на САЩ не участват в боевете за либийския Сирт. По думите му, участието на американците ще се ограничи с въздушни удари.

error: Съдържанието ни е авторско!