WP: САЩ нямат достатъчно експерти по Русия

„Висши представители на американското разузнаване и службите за сигурност се опасяват, че познанията им за Русия и възможностите за събиране на информация са недостатъчни, предвид значимостта на текущите конфликти и опасността, произтичаща от непредвидимите действия на Кремъл от гледна точка на интересите на САЩ“, съобщи Washington Post, цитиран от „Руски дневник”.

„Апаратът на американските спецслужби работи с експерти на по-ниски нива, които не са в състояние да влияят пряко върху политиката”, пише Карън Демирджян, позовавайки се на американски експерти, законодатели и бивши сътрудници в администрацията.

„В резултат, както твърдят източниците, САЩ за пореден път пропуснаха възможността да предвидят последните ходове на Москва в Украйна и Сирия, дори когато признаците за тях бяха налице”, смята журналистката.

Сенатор Джон Маккейн признава пред изданието, че намесата на Русия в Крим, а по-късно и в Сирия, е изненадала САЩ.

„През последните месеци американски военни и служители на разузнаването нееднократно предупреждаваха, че Русия представлява потенциална заплаха за съществуването на САЩ, но този факт не беше отчетен при определяне на ресурсите за специализирани изследвания, необходими за по-доброто разучаване на Москва и нейните планове“, коментира изданието.

Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол също твърди, че през последните 15 години в САЩ рязко е спаднало нивото на правителствените експерти и качеството на анализите, свързани с Евразия. „Опитите да се разберат основанията на Русия за вземането на определени външнополитически решения, изискват  стратегическа дълбочина на анализа… за което трябват нови капиталовложения и познания”,  разсъждава Макфол. И предупреждава, че би било жалко, ако към обичайните принципни разногласия между Вашингтон и Москва, се насложат и такива, основани на взаимно неразбиране и неточна информация.

Според автора на статията, това оголване на службите се дължи на масовите съкращения след края на студената война, на кадри, специализирани в областта на анализа и потенциалните заплахи от страна на Москва. Към това се добавя и липсата на средства за езиково обучение в американските университети. Орязано бе и финансирането на програми за културен обмен с бившите съветски републики, а неотдавна бе прекратена и грантовата програма за стратегически изследвания по въпросите на Русия и съседните страни.

„Според заключението на експертите,  с изключение на няколко души (като Селест Уолендър, старши директор на  Националния съвет по сигурността по въпросите на Русия и Евразия, както и Виктория Нюланд, зам.-държавен секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия) , сред американските висши чиновници, имащи отношение към Русия, почти няма такива, които да познават изтънко страната и нейните лидери”, пише Демирджян.

„Когато високопоставени представители на администрацията се запътят към Капитолийския хълм, се предполага, че имат някакъв опит. Но ще ви издам една страшна тайна: нивото у нас е кошмарно, просто ужас”, казва Матю Роджански, ръководител на Института „Кенан” към Центъра „Уилсън”.  Той разказва как му се случило  да проведе пресконференция за Беларус, на която нямало нито един човек, посещавал  страната. И допълва, че има страни от НАТО, в които САЩ нямат човек, способен да чете руска преса.

Експертите са категорични, че докато не бъде възстановен корпусът от експерти по Русия, САЩ неизменно ще се оказват в неизгодно стратегическо положение.

Според Макфол преди 20 години САЩ са сбъркали в преценката си за Русия като „слаба държава”. „Може да се спори дали е велика или средна, но при всички положения това е една голяма държава, сред първите пет или десет икономики в света, крупна ядрена сила, а напоследък, ако се вземат предвид инвестициите на Путин във въоръжаване, и една от най-могъщите във военно отношение държави. И в близките 20-30 години тази тенденция няма да се промени”, твърди бившият посланик на САЩ в Русия.

error: Съдържанието ни е авторско!