WP: САЩ използват подводници за хакерски атаки

Американският вестник The Washington Post разказа как САЩ провеждат хакерски операции срещу други страни с помощта на своите подводници, предаде РИА Новости.

Авторите на статията припомнят за неотдавнашното изказване на Доналд Тръмп: той предложи Русия, която в САЩ считат за отговорна за хакерската атака над сървъра на Демократическата партия, да намери изчезналите писма на Хилъри Клинтън. Това провокира буря от негодувание от страна на американските медии.

Журналистите обясняват защо: в тази ситуация излиза, че кандидатът за президент на САЩ открито призовава правителството на друга страна да постави под удар националните интереси и съществуващата инфраструктура на сигурността.

Според тях, „кибер войните“, работещи за Русия и други страни, вече отдавна атакуват американските мрежи, затова думите на Тръмп сами по себе си не насят никаква вреда на САЩ.

Обаче това е отлична възможност да се поговори за хакерските атаки, чийто спонсор е държавата, както и да се припомни това, че САЩ са твърде активни на това поприще, отбелязват авторите на статията.

„Всъщност подводниците са важен компонент в киберстратегията на САЩ. Те защитават себе си и страната от кибератаки, и, което е още по-интересно, играят важна роля в тяхното осъществяване. За това разказаха по време на неотдавнашната конференция във Вашингтон двама представители на ВМФ на САЩ“, пише изданието.

Американският подводен флот отдавна използва информационните технологии за получаване на конкурентно предимство пред врага. Например, през 70-те години правителството на САЩ задейства своите подводници за несанкционирано включване към съветския подводен кабел, чрез който се обменяше информацията между различните въоръжени сили на СССР.

Авторите отбелязват, че Агенцията за национална сигурност на САЩ „продължават тази традиция“: подслушването на подводните кабели стана част от действията на разузнавателния апарат на САЩ, които обхванаха целия свят.

В някои случаи САЩ дори са сключвали сделки със собствениците на кабелни мрежи, които са обезпечавали на американските шпиони достъп до информация, предавана по кабелните мрежи.

В наше време върху американските подводници са разположени антени, които могат да се използват за прихващане и промяна на комуникационния трафик на други хора, особено в слабо защитените или незашифровани мрежи, се казва в статията.

„Започнахме да действаме и в интернет. Само най-съзнателните от гледна точка на сигурността хора в момента са напълно изключени от мрежата“, коментира ситуацията Стюард Байкър, бивш главен съветник към Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Той отбеляза още, че САЩ имат цяла мрежа от «хакерски подводници», за които са писали в изданието Gawker журналистите Адам Войнщейн и Уилям Аркин.

Те споменават за подводницата USS Анаполис. Тя и нейните „сестри“ са „разузнавачи-диверсанти от най-нов вид в кибервойната“, които разбиват чужди мрежи с помощта на антени, разположени на мачтите им.

Вашингтон иска да отиде и по-нататък, а именно – да превърне своите подводници в бази за подводни дронове, които могат да се доближават до чуждите брегове и да създават смущения или да проникват в мрежите, докато подводницата продължава работата си на разстояние, се посочва в материала.

Засега не е ясно колко са изпреварили или са изостанали от САЩ ВМФ на другите страни в това, що се отнася до кибер шпионажа, отговарят авторите. По думите им, някои от американските експерти дори не са и чували за това, че Пентагонът има и такива възможности.

„Това, което е действително очевидно, е, че американските военни притежават някои от най-сложните информационни мрежи за всички времена в човешката история. Те ги използват, за да проникват в чуждите компютърни мрежи в рамките на своята развиваща се кибер-стратегия“, обобщава WP.

error: Съдържанието ни е авторско!