WP: Русия отново изненада САЩ в Сирия

WP: Русия отново изненада САЩ в Сирия

Публикувано от:

Началото на операцията за освобождаване на Алепо, изглежда, отново свари администрацията на президента Обама неподготвена, също като появата на руските военни в Сирия преди време, пише Washington Post, цитиран от “Руски дневник”.

Въпреки продължаващите повече от месец опити на държавния секретар на САЩ Джон Кери да убеди Москва за сключването на „много изгодна“ сделка по Сирия, руската страна не изглежда да приема преговорите насериозно, пише изданието, цитирано от ИноТВ.

и с „частична победа“, както предлага Кери, „Русия, съвместно със сирийската армия предприе нова военна кампания за изтласкване на антиправителствените сили от Алепо“, се посочва в статията. И ако тази кампания се увенчае с успех, то това „фактически ще означава победа във войната“, смята „Вашингтон пост“.

„Изглежда, че Путин отново изненада администрацията на Обама, както и през септември, когато Русия отправи войските си в Сирия“, подчертава изданието. И разкрива, че американският държавен секретар Джон Кери още миналата седмица е звънял в Москва с настояване „да му бъдат дадени разяснения“ във връзка с действията в Алепо, които, по думите му, „бидейки военна хитрост, създават опасност от пълно прекратяване на сътрудничеството“, но до този понеделник така и не получил отговор на своите въпроси.

Държавният секретар на САЩ „продължава да твърди, че Русия трябва да отстъпи“, иначе ще се сблъска със „сериозни последствия“, включително и с прилагането на „американския план Б“ в Сирия, но, за съжаление, Москва няма причини да се съобразява с предупреждението му, пише изданието.

„Русия упорито продължава да игнорира натиска от американска страна, на което Кери всеки път отговаря с нови призиви за сътрудничество и нови отстъпки, вместо да застави Русия да изпита на гърба си всички „последствия“, за които той нееднократно я предупреждава“, пише изданието.