WP: В Евросъюза все по-ожесточено спорят за срока на санкциите срещу Русия

WP: В Евросъюза все по-ожесточено спорят за срока на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

Ръководството на Евросъюза този път успя да удължи санкциите срещу Русия и да постигне пълно съгласие на всичките 28 държави-членки на блока, обаче въпросът за това, докога да бъдат продължени антируските мерки, предизвикват в Европа все по-ожесточени спорове, пише The Washington Post, цитиран от РИА Новости.

Сега санкциите са удължени до края на юли 2016 г. „Бъдещето на ограничителните мерки остава неясно на фона на общото недоволство някои европейски държави във връзка със санкциите”, се казва в публикацията.

Войната на санкциите предизвиква у правителствата на някои европейски страни все повече „умора”, особено у Италия и Франция, които поддържат отдавна връзки с Русия, включително в областта на енергетиката.

Италианският премиер Матео Ренци още преди гласуването на санкциите заяви, че ги счита за „политика на двойни стандарти”, и изрази недоволство от натиска на Германия спрямо други страни по въпроса за антируските мерки макар самата тя да участва в съвместни проекти с Русия. Според Ренци, сега Германия за „първи път” не се оказа в мнозинството при обсъждане на въпроса за санкциите при закрити врати.

Днес ЕС се оказа в трудна ситуация заради наплива от бежанци, спасяващи се от войната в Сирия, и европейските страни се стремят да подобрят партньорските си отношения с Москва за съвместното разрешаване на сирийския конфликт.