WP: Американците не са съгласни с генералите за “руската заплаха”

WP: Американците не са съгласни с генералите за “руската заплаха”

Публикувано от:

Неколцина високопоставени американски генерали смятат Русия за основна заплаха за националната сигурност на САЩ, обикновените граждани обаче не са съгласни с тях. Това пише The Washington Post, позовавайки се на допитване на Pew Research и на скорошни изказвания на американски генерали, предаде РИА Новости.

Тон за изказванията на американските генерали относно Русия като основна заплаха даде командващият Морската пехота на САЩ Джоузеф Дънфорд, наскоро назначен за шеф на Комитета на началник-щабовете на ВС на САЩ. Според него причината е, че РФ е ядрена държава.

Само дни по-късно генералът от ВВС Пол Селва разположи опасните нации в реда Русия, Китай, Иран и КНДР.

Седмица по-късно, припомня The Washington Post, генералът от ВВС Марк Мили също посочи Русия като заплаха №1.

Два дни след него генералът от Морската пехота Робърт Келър бе по-предпазлив в преценката си, като заяви, че е „съгласен с ген. Дънфорд” за потенциалната заплаха от Русия, обаче се съмнява, че РФ възнамерява да нападне САЩ.

The Washington Post отбелязва, че ръководителите на американските структури, отговарящи за сигурността на страната, не могат точно да решат кое е главна заплаха за САЩ: представители на военното ведомство държат една позиция, а служителите от службите за сигурност – друга.

Директорът на ФБР Джеймс Коми категорично сочи като заплаха „Ислямска държава”. Обикновените американци по-скоро са съгласни с него, а не с генералите.

Изданието привежда резултатите от допитването на Pew Research, според което за населението на страната основна заплаха за страната са именно терористите от ИД. На второ място е Иран, на трето – кибератаките, на четвъртото – глобалната икономическа зависимост, а Русия е чак на пето място.