WP: Администрацията на Обама може да предложи на Русия да продължи договора за СНВ-3

WP: Администрацията на Обама може да предложи на Русия да продължи договора за СНВ-3

Публикувано от:

Администрацията на американския президент Барак Обама разглежда възможността да предложи на Русия да удължи с пет години действието на договора за мерките за по-нататъшното съкращаване и ограничаване на настъпателните въоръжения (СНВ-3), съобщи в. Washington Post, позовавайки се на неназовани американски чиновници, предаде РИА Новости.

Както отбелязва изданието, Вашингтон иска да гарантира, че договорът, предвиден за 10 години, ще продължи да действа, след като Обама напусне президентския пост.

Освен това, администрацията на американския президент възнамерява да обяви за политиката за „неизползване първи“ на ядрения арсенал и да предложи за приемане в Съвета за сигурност на ООН резолюция, потвърждаваща забраната за изпитания на ядрено оръжие. Събеседниците на изданието уточниха, че нито една точка засега не е утвърдена официално.

Коментирайки публикацията в американското издание, председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията на РФ Виктор Озеров заяви, че Москва едва ли ще се съгласи за удължи договора за СНВ-3, ако в текста на документа не бъде отчетена загрижеността на Русия по повод на разгръщането на американската ПРО в Европа.

Договорът между Русия и САЩ е подписан през април 2010 г. в Прага. Той замени споразумението от 1991 г. (СНВ-1) и договора за съкращаване на стратегическите настъпателни потенциали (ДСНП) от 24 май 2002 г.

Влезлият в сила на 5 февруари 2011 г. документ задължава Русия и САЩ да съкратят и ограничат броя на стратегическите настъпателни оръжия. От 6 април 2011 г. страните могат да провеждат всяка година по 18 инспекции, а обменът на информация за броя на подобно оръжие се извършва през половин година – на 1 март и 1 септември.

Москва неведнъж е заявявала, че стриктно спазва договора. В последно време обаче, руските власти не изключиха възможността да излязат от него заради разполагането от САЩ на системата за ПРО в Източна Европа.