World Press Photo обяви за снимка на година убийството на руския посланик в Турция

World Press Photo обяви за снимка на година убийството на руския посланик в Турция

Публикувано от:

Победител в 59-то издание на престижния конкурс World Press Photo стана турският фоторепортерБурхан Озбилиджъ, а неговата снимка беше обявена за снимка на годината. На кадъра фотографът на AP е запечатал бившия полицай Мевлют Мерт Алтънташ как застрелва руския посланик Андрей Карлов.

„За нас беше много трудно да вземем решение коя да е снимката на годината – каза по време на церемонията по награждаването в Амстердам членът на журито Мари Калверт. – Изборът ни се спря на тази снимка, тъй като тя не само е много емоционална, но и отразява омразата в нашия свят. Всеки път щом погледнем тази художествена фотография, ни се иска да избягаме по-далеч от нея.“

А според нейния колега в журито Жоао Силва това е кадър, който показва какво се върши не само в Европа, но и в Америка и Близкия Изток. Сред наградените са руските фоторепортери Елена Аносова, Валерий Мелников, Кристина Кормилицина и Сергей Пономарьов, който миналата година в същия конкурс получи втора награда за фоторепортажа си от Ирак в категорията „Събития“.

Сергей Пономарьов е носител също и на авторитетната награда „Пулицър“ за фоторепортажа си за The New York Times за бежанците, които пристигат в Европа. За най-добра снимка за 2016 г. беше наградена тази на австралийския фотограф Уорън Ричардсън, който запечата на кадър бежанци на унгарско-сръбската граница, предаващи си дете през оградата от бодлива тел.

В категорията „Спорт“ фоторепортерът на Информационната агенция „Русия днес“ беше отличен за фоторепортажа си за хокейния клуб „Ветлуга“. Американският фоторепортер на Reuters Джонатан Бахман беше отличен с първа награда в категория „Съвременни проблеми“. Заедно с него бе наградена и колегата му от Канада Амбър Брейкън. А фоторепортерът от Чили Томас Мунита получи голямата награда в категорията „Животът ден след ден“ за фоторепортажа си за The New York Times от погребението на Фидел Кастро. Сред наградените има също и фоторепортери от Испания, ЮАР, Германия, Англия и други страни.

Източник: www.sbj-bg.eu