WikiLeaks: Тимошенко може да е била свързана с организираната престъпност

Публикувано от:

Като ръководител на компанията „Единни енергийни системи”, бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко може да си е сътрудничила с престъпни фигури, като Семьон Могилевич, съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на материали, публикувани на сайта WikiLeaks.

В съобщение на американския посланик в Киев от 14 април 2006 г. се казва, че Тимошенко може да е свързана с украинската организирана престъпност. Посолството се позовава на публикация в „Украинская правда”, в която се съобщава за незаконното унищожаване на информация за Могилевич в материалите на Украинската служба за сигурност.

В статията се посочва, че информацията може да е била заличена, тъй като е съдържала доказателства за незаконното подслушване на телефонни разговори на конкурентите на Тимошенко или доказателства за тъмни сделки между Могилевич и Тимошенко.

Бизнесменът Семьон Могилевич (известен като Сергей Шнайдер) е включен в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници. По данни на службата, Могилевич е причастен към повече от 40 случая на рекет, мошеничества, пране на пари и други икономически престъпления в няколко страни. През април м.т. списание Foreign Policy го включи в списъка на най-влиятелните хора в света.