WikiLeaks: САЩ, ЕС и СТО тайно се договарят за „дружба срещу БРИКС“

Една от целите на договора за Транс-Тихоокеанско сътрудничество се явява противодействието на усиленото влияние върху световната икономика на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, съобщава сайтът WikiLeaks, като публикува 17 секретни документи за преговорите по Споразумението за търговията с услуги (TiSA), предаде РИА Новости.

Според WikiLeaks, преговорите се водят при закрити врата в продължение на две години. Освен САЩ, в тях участват страните от ЕС и 23-те члена на Световната търговска организация (СТО), включително Турция, Мексико, Канада, Австралия, Пакистан, Тайван и Израел. Заедно, тези страни представляват две трети от световния брутен вътрешен продукт.

Страните, влизащи в БРИКС не са включени в преговорния процес по TiSA. Споразумението се готви в тайна от тях. По този начин, истинската цел на това споразумение е увеличението на натиска срещу БРИКС и противодействието на тази организация.

Публикуването на секретните документи е предвидено от WikiLeaks за провеждащите се в Париж на 3-5 юни срещи между министрите на страните-участнички в TiSA.

През 2014 г. изданието публикува информация за това, че „действията на участниците в TiSA са насочени към по-нататъшното дерегулиране на световните пазари на финансови услуги“. Споразумението е част от стратегическите договорености за Транс-Тихоокеанското сътрудничество (TPP) и сътрудничеството в областта на трансатлантическата търговия и инвестиции (TTIP). TiSA е най-големият компонент от тези договорености, преговорите за който се провеждат в строга тайна.

По-рано стана известно, че WikiLeaks възнамерява да предостави награда в размер на 100 хил. долара за текста на непубликуваните по-рано глави от споразумението за Транс-Тихоокеанското партньорство. Набирането на средствата става чрез частни дарения непосредствено на сайта на WikiLeaks.