WikiLeaks: Порошенко е информирал посолството на САЩ в Киев

Публикувано от:

Докато е бил депутат, украинският президент Петро Порошенко е давал подробна информация на посланика на САЩ в Киев Джон Хербст по време на консултациите за формирането на коалиционно правителство на страната през 2006 г. Това става ясно от документи на сайта WikiLeaks, цитирани от РИА „Новости”.

В телеграма на американското посолството в Киев до Държавния департамент на САЩ от 28 април 2006 г., публикувана от Wikileaks, Порошенко е назован като „вътрешен човек” от партията „Наша Украйна”. Въпреки това американските дипломати поставили под въпрос истинността на представената информация. Те подозирали, че Порошенко стои зад интриги, целящи арестите на бившия премиер Юлия Тимошенко и Александър Турчинов, който предшестваше Порошенко на президентския пост.През 2006 г. Порошенко е избран за депутат от листата на “Наша Украйна” на тогавашния президент Виктор Юшченко. По онова време се водят преговори за създаване на правителство на “оранжевата” коалиция между “Наша Украйна” и Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ), при които възникват сериозни търкания между двете политически сили. В резултат на това през август 2006 г. е създадена “антикризисна коалиция” и правителство, оглавявано от Виктор Янукович.

В документа на WikiLeaks се описва среща между Порошенко и посланик Хербст на 28 април 2006 г., в които са обсъждали проблемите между двете големи партии и опитите на Порошенко да притисне съдебната система и да предизвика ареста на приближения на Тимошенко Олександър Турчинов.

“По време на срещата на 28 април вътрешният ни човек в “Наша Украйна” Петро Порошенко отрече да е замесен в решението на главния прокурор Олександър Медведко да арестува заместника на Юлия Тимошенко Олександър Турчинов”, пише в грамата на посолството.

“Порошенко отрече, като заяви, че няма мотив да се противопоставя на Турчинов”, казва се в документа. В хода на срещата Порошенко е разказал и подробности от своя разговор с Юлия Тимошенко, в който тя е предложила да се създаде правителство на “Наша Украйна” и БЮТ. По-късно Тимошенко се отказва от тази си идея.

Порошенко казва, че поискал от Тимошенко да бъде “по-гъвкава и не толкова твърда” в преговорите за съставяне на коалиционно правителство. “Порошенко ни каза, че на Тимошенко не може да се има доверие и подчерта, че тя не е принципна и откровена”, казва се в грамата. Той добавя, че няма развитие по съставянето на “оранжевата” коалиция, а съдействието на двете партии в нея с Виктор Янукович е почти невъзможно.

Посолството на САЩ се отнася със съмнение към информацията, представяна от Порошенко. “Както в много други случаи, когато слушаме за мотивацията, целите, характера и т.н. на “другата страна” в преговорите за коалицията, изказванията на Порошенко за заклетия му враг Тимошенко и оправданието му по отношение на участието в ареста на Турчинов трябва да приемаме с голяма доза скептицизъм”, пише в документа.

Като уточнява, че няма реални доказателства за това, посолството на САЩ заявява, че подозира Порошенко в опит през 2006 г. да изгради коалиция с “Партията на регионите” на Виктор Янукович, което го превръща в недостоверен източник.