WikiLeaks опроверга медийните информации за “компромат” срещу Тръмп

WikiLeaks опроверга медийните информации за “компромат” срещу Тръмп

Публикувано от:

Анонимен потребител на интернет форума 4chan обяви, че сам е изфабрикувал историята за връзките на Доналд Тръмп с Русия и компрометиращите секс видеа с него, заснети в Москва.

Сайтът на WikiLeaks опроверга медийните информации, че “руски агенти” имали компромати срещу избрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде РИА “Новости”. Преди това “Си Ен Ен” (CNN) съобщи, като цитира анонимни източници от администрацията на САЩ, че американските спецслужби подозират, че Русия има компрометираща информация за Тръмп.

Интернет потребителят с неизяснена засега самоличност твърди, че е изпратил историята на журналист от новинарския сайт Buzzfeed, като се представил за бивш агент на британското разузнаване. Репортерът от своя страна е споделил информацията на шефа на демократите в Сената, който пък я препраща на ЦРУ. Американското разузнаване на свой ред я включва в секретен доклад до Барак Обама, касаещ хакерски атаки по време на президентските избори.

Преди часове историята гръмна в големите световни медии, като повечето се въздържаха от подробности и препечатване на доклада именно с мотива, че достоверността му по никакъв начин не е потвърдена. Тя бе отречена официално и от Доналд Тръмп, и от Кремъл.

Междувременно потребителите на 4chan не могат да повярват, че изфабрикуваната история е постигнала такъв глобален отзвук. Главният редактор на Buzzfeed обяви, че е разпространил писмо сред колегите си, в което обяснява, че са били наясно с липсата на доказателства за доклада и са оставили аудиторията да прецени дали да му повярва.

Самият Тръмп реагира на информацията за компроматите с емоционално съобщение на страницата си в Twitter.

“Неверни новини – тотален политически лов на вещици”, написа Тръмп, без да уточнява за какви изфабрикувани новини става въпрос.

FAKE NEWS – A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT!