WikiLeaks: Над 10 държавни служители от администрацията на двама американски президенти са уличени в корупция

WikiLeaks: Над 10 държавни служители от администрацията на двама американски президенти са уличени в корупция

Публикувано от:

13 държавни служители от администрациите на двама американски президенти – десетима при Барак Обама и трима при Джордж Буш-младши – са участвали в корупционен скандал за милиарди, става ясно от документите, публикувани в сайта на WikiLeaks, предаде ТАСС.

Порталът публикува 26 аудиофайла с обща продължителност около 30 часа.

Записаните разговори съдържат преговори на Джин Робинсън, водещ юрисконсулт от американската нетърговска организация SourceAmerica и Рубен Лопес, изпълнителен директор на компанията Bona Fide Conglomerate.

И двете организации участват в правителствената програма AbilityOne Program за осигуряване на работа на хора с увреждания, чийто годишен бюджет възлиза на 3 млрд. долара.

AbilityOne Program отговаря за осигуряването на работа на над 50 хил. души, които имат сериозни здравословни проблеми. Това е най-голямата програма от този род в САЩ. Голяма част от бюджета ѝ, 2,3 млрд. долара, се разпределя от компанията SourceAmerica между партньорите, привлечени от AbilityOne. По данни на WikiLeaks обаче, около половината от тази сума не отива където трябва, а се пренасочва. Става въпрос за предоставяне на работни места на хора, които реално нямат физически недостатъци, докато целта на програмата е да помага на хора с инвалидност.

От WikiLeaks посочват, че половината от тази сума (2,3 млрд.) попада във военния сектор, при компании като „Локхийд мартин“ и „Боинг“, DoD, Northrop Grumman. Така тези средства се използват за увеиличване на приходите на подобни компании, които наемат не хора с тежки увреждания, а дееспособни лица с лека инвалидност.

От личната поща на директора на ЦРУ

През октомври WikiLeaks публикува втора част от откраднатите от личната поща на директора на ЦРУ материали.

Сред публикуваните документи има такива с дата 20 ноември 2008 г., в които са изложени препоръки за коренна промяна на американската стратегия по отношения на Афганистан и Пакистан, както и коментари към този документ, съставени от комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

Освен това в сайта на WikiLeaks е публикуван списък, за който се смята че съдържа контактите от личната електронна поща на Джон Бренън.