WFB: ПРО на САЩ е безпомощна пред новото хиперзвуково руско оръжие

WFB: ПРО на САЩ е безпомощна пред новото хиперзвуково руско оръжие

Публикувано от:

В обстановка на най-строга секретност Русия изпитва хиперзвуковия летателен апарат Ю-71 (Yu-71), който 10 пъти превишава скоростта на звука и е способен да носи ядрени бойни заряди, пише Washington Free Beacon с позоваване на доклад на военно-анализаторския център Jane’s Information Group.

Според информацията на WFB, Русия разработва този летателен апарат от няколко години, а първите изпитания са проведени през февруари тази година. Машината е част от руския секретен проект 4202, свързан с ракетната програма. Според авторите на доклада, РФ реализира проекта в опит да преодолее американската ПРО, която е създавана за поразяване на атакуващи балистични цели, движещи се по разчетни траектории.

Хиперзвуковите маневриращи апарати, като създаваните в Русия, е крайно сложно да се проследи и свали, тъй като не се движи по разчетна траектория, а скоростта на движение достига 11 200 км/час.

Ю-71 прилича на неотдавна тествания китайски WU-14. Както отбелязва Washington Times, Русия възнамерява през 2020-2025 г. да базира 24 хиперзвукови летателни апарата с ядрени бойни глави недалеч от селището Домбаровски. Хиперзвуковата система предвижда както стратегическа, така и обикновена модификация, съобщава Washington Times. Към това време Москва ще разполага с нова междуконтинентална балистична ракета, способна да носи Ю-71.

Според WT, Русия възнамерява да използва хиперзвуковия военен проект като инструмент за натиск по време на преговорите със САЩ по контрол на въоръженията, тъй като системата съществено ще ограничи ефективността на американската ПРО.