Welt: Ердоган никога няма да може да стане партньор на Запада

Welt: Ердоган никога няма да може да стане партньор на Запада

Публикувано от:

Турция с режима на Ердоган, където армията и полицията нарушават правата на мирното население, никога не може да стане партньор на Запада, пише в Die Welt турската журналистка Дениз Юкел.

Изданието отбелязва също, че докато Анкара вижда по-голяма заплаха в кюрдите, отколкото в „Ислямска държава”, конфликтът няма да бъде решен по пътя на преговорите.

Журналистката нарича погрешно решението на Европа, в частност на Германия, да помоли Ердоган да установи контрол на сирийско-турската граница с цел да ограничи потока от бежанци в европейските страни. Сега пристигащите от Сирия мигранти се настаняват в специални изолатори в Турция, нарушавайки Европейската конвенция за правата на човека, но ЕС си затваря за това очите, боейки се от още по-голям поток от мигранти.

„В Европа вече са готови да предоставят на Ердоган неограничена свобода за действие в своята страна: прави, каквото искаш, главното е да държиш по-далеч бежанците”, пише немското издание.

Журналистката счита, че такава позиция е недалновидна, тъй като Ердоган използва покорността на Европа и продължава войната против собствения си народ. Освен това безцеремонните действия на турската полиция, която арестува невинни хора, в скоро време ще принудят хората да напуснат градовете и да търсят спасение в Европа, което може да доведе до нова голяма вълна от бежанци.