The Washington Times: В Москва е сутрин, а в Америка е полунощ, нали?

The Washington Times: В Москва е сутрин, а в Америка е полунощ, нали?

Публикувано от:

„Владимир Путин иска да бъде руският Роналд Рейгън”, – твърди бившият конгресмен Ернст Истук на страниците на „The Washington Times”.
„В Москва е сутрин, динамично начало на растежа, гордостта и престижа – такова бе посланието на руския президент във вторник, когато той обяви анексията на Крим, се посочва в статията. – А в Америка настъпи нощ, нали?”
„Рязко растящата популярност на Путин в Русия е много по-ясно изразена, отколкото лошата му слава във Вашингтон. Него не навсякъде го обичат, но той навсякъде се ползва с авторитет. В световната политика това е достатъчно”,  свидетелства бившият конгресмен. „И обратното, Америка при Обама губи авторитета си както в сферата на военното, така и на икономическото влияние”, – жалва се Истук.
„В понеделник президентът Барак Обама обеща да изпълни задълженията на Америка в рамките на НАТО, но силните изяви на Путин засенчиха неговите нерешителни думи”, – смята политикът.
Президентът на Естония Тоомас Илвес нарече тези събития „тревожен сигнал”. „Ние сме длъжни, просто сме задължени да направим преглед на целия спектър на отношенията между Русия и НАТО”, – заяви Илвес.
„В Естония процентът на етническите руснаци е много по-голям, отколкото в Украйна – това е особена причина бившата съветска република да се страхува, че Путин може да се възползва от този предлог за действия срещу Естония, както той направи това срещу Украйна,” – пише в статията.
Обама ограничи възможностите на САЩ да се противопостави на икономическото влияние на Русия с помощта на американски петрол и газ, продължава конгресменът, а според плана, обнародван  миналия месец, освен това ще съкрати армията на САЩ до нивото преди Втората световна война.
„Ние веднага трябва да направим следното – да възразим срещу лъжливата интерпретация на Обама относно състоянието на нашата страна, – пише Истук. – Ще дам няколко примера:  ние никога повече не трябва да допускаме, някой да става обект на присмех, както Мит Ромни бе осмян от Обама за това, че Ромни каза истината за отслабващата ни военна сила и за руската заплаха”.

„Никога повече не трябва да позволим на президента да покрива такива събития, като нападенията в Бенгази, за да бъдат скрити собствените грешки в сферата на националната безопасност” .
„И никога повече не трябва да приемаме гледна точка, според която президентът на има пълен контрол над военната и външната ни политика”, – примзовава Истук.

„Дойде време за разумните, откровените, публичните възражения на това, което дори либералите нарекоха „въображаема” външна политика на Обама”, заключава авторът на статията.

http://inopressa.ru