Washington Times: Американците сами са победили нацистите. Да, защото не учат история

Washington Times: Американците сами са победили нацистите. Да, защото не учат история

Публикувано от:

Американците като правило изпитват гордост и в болшинството от случаите дори патриотизъм, когато стане дума за огромната роля, която САЩ са изиграли в победата над фашизма през Втората световна война, пише журналистът Тод Вуд в изданието Washington Times, цитиран от РТ. Вуд отбелязва обаче, че закоренелите представи на американците за това, че САЩ „сами са спасили света“ са „неточни“.

Както се подчертава в статията, „отчасти причината се заключава в това, че американците недостатъчно добре учат история“ в училище, при което преподаването става все по-некачествено. „В допълнение, когато се преподава история, тя в най-добрия случай се представя непълно“, пише авторът.

Журналистът припомня, че СССР във войната с Германия е загубил почти 30 милиона души, като реалният брой на загиналите вероятно е много по-голям. „Американците дори не са в състояние да постигнат мащаба на подобна загуба“, пише още Вуд, като припомня, че през Втората световна война САЩ са загубили около половин милион души.

Може със сигурност да се твърди, че за съюзниците би било доста по-трудно да победят нацистка Германия „без усилията и жертвите от страна на Съветския Съюз“, пише Washington Times. СССР е унищожил близо 9 милиона немски войници и без неговата помощ победата над Германия би била възможна единствено, ако е било използвано ядрено оръжие, допълва още изданието.

„Съществуването на източния фронт е спасило живота на много американци и техните съюзници“, подчертава се още в статията.