The Washington Post: Част от Източна Европа „тихо се склонява” към Русия

The Washington Post: Част от Източна Европа „тихо се склонява” към Русия

Публикувано от:

„Младоевропейците” току-виж ще влязат в обичайната за тях през ХХ век „орбита на Москва”, пише The Washington Post.

За пример журналистите на WP прилагат действията на унгарците, словаците, сърбите, чехите и дори поляците, които доскоро, както изглежда, яростно отстояваха антируската позиция на САЩ.

Част от страните на Източна Европа все повече се склоняват към Москва, цитира материала на The Washington Post, посветен на ситуацията в ЕС „Газета. ру”.

Например, наскоро унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Русия за него е „политически модел”, по всичко личи, че на такова заявление по никакъв начин не пречи членството в НАТО и ЕС. По същия начин, членството в алианса не попречи и на министър-председателя на Словакия Робърт Фицо, да сравни евентуалното разполагане на натовските войски в родината му с въвеждането на съветските въоръжени сили в Чехословакия през 1968 година.

Чешкият министър на отбраната пък подкрепи словаците и също направи сравнение между плановете на НАТО, да разположи контингента си в Източна Европа и „Пражката пролет”.

Непокорните сърби пък направо поканиха руския президент Владимир Путин в сръбската столица на честванията на 70-годишнината от освобождаването на Белград от германската окупация, при това дори не ги спря гневният вопъл на посолството на САЩ.

Ако американците, бомбардирали Белград през 1999 година, все ще са допускали мисълта за подобна непокорност от страна на сърбите, то със сигурност от поляците подобно нещо не са очаквали. Та нали през последните години поляците услужливо оказваха всевъзможни услуги на САЩ. А в момента се случва това, че новият министър-председател на Полша Ева Копач даде указания на полския министър на външните работи „спешно да преразгледа политиката си”.
Изглежда, че противно на изявленията на Барак Обама, че Америка е водеща на “единен отговор” на Запада, насочени към изолиране на Русия, в действителност, част от ЕС “тихо се склонява към Москва”, коментира ситуацията The Washington Post.

Причините за това поведение на „младоевропейците” не на последно място са икономически. Щетите от ответните руски санкции и страх от това да останат без газ, всъщност са тежко допълнение към нежеланието им в бъдеще да танцуват по свирката на САЩ.