Washington Post: Русия се усъмни, че американците са стъпили на Луната

Washington Post: Русия се усъмни, че американците са стъпили на Луната

Публикувано от:

Следствената комисия на Русия предложи на САЩ да се разследват детайлите около стъпването на американците на Луната през 1969 г. и особено странното изчезване на оригиналната кинолента, на която е запечатан този исторически момент. Внезапният интерес по темата се обяснява с възмущението на руската администрация от американското разследване на корупцията във ФИФА, пише Washington Post, цитиран от RT.

Изострянето на отношения между САЩ и Русия навлезе в нов кръг на недоверие: официалният представител на Следствената комисия на Русия Владимир Маркин призова да се извърши разследване на кацането на американците на Луната, пише изданието.

Според Маркин, подобно разследване може да даде нови сведения за историческия опит от космическите пътешествия. На първо място той предлага да се проведе разследване около изчезването на оригиналния видеозапис на първото стъпване на Луната през 1969 г. и образците от лунен прах, доставени впоследствие на Земята.

“Ние в никакъв случай не твърдим, че те не са летели, а само са снимали“, обясни Маркин в статия за руското издание “Известия”. „Но всичко това са научи и културни артефакти, те са достояние на човечеството и тяхното изчезване е наша обща загуба. Нека разследването да покаже”.

Още през 2009 г. НАСА заяви, че, за да се направи икономия, те са изтрили записа от първото стъпване на Луната, заедно с други 200 хиляди записи. Съществуващите днес копия, възстановени на база новинарските репортажи, според американската агенция, дори са с по-добро качество от оригинала.

Внезапният интерес на Маркин към тази тема се обяснява с недоволството на Москва по повод мащабното корупционно разследване срещу служители на ФИФА, пише американското издание. Според него, американските прокурори “са прекрачили границата” и са объркали политическите преговори с корупцията, обявили са се за “висши арбитри” в международния футбол.