Washington Post разкри целта на визитата на Джон Кери в Москва

Вашингтон може да поиска от Москва да убеди сирийския президент Башар Асад да намали броя на въздушните удари, като предложи в замяна да активизира обмена на информация за терористите в Сирия, пише Washington Post.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери може да обсъди тази инициатива по време на посещението си в Москва, съобщава вестникът.

Според изданието, САЩ искат под натиск от страна на Москва Асад да ограничи действията на авиацията си в Сирия само с хуманитарни операции. На свой ред Вашингтон е готов да създаде съвместна американско-руска група за обмен на информация и разузнавателни данни с цел „синхронизиране“ на действията срещу терористите.

По-рано Washington Post писа, че Обама е предложил на Русия да сключат ново споразумение за Сирия. В частност, според изданието, „администрацията на Обама е предложила на руското правителство ново споразумение за Сирия, което ще задълбочи военното сътрудничество между двете страни в борбата срещу терористите в замяна на това Русия да убеди правителството на Асад да престане да бомбардира бунтовниците, подкрепяни от САЩ“.

Джон Кери ще посети Москва на 14-15 юли, като по време на престоя си в руската столица се очаква да проведе преговори с външния министър Сергей Лавров. Не е изключена и среща между държавния секретар на САЩ и руския президент Владимир Путин.

error: Съдържанието ни е авторско!