Washington Post: За Турция благоприятен сценарий е изключен

Washington Post: За Турция благоприятен сценарий е изключен

Публикувано от:

За Турция настана истински „стратегически кошмар” – терористи нападат градовете й, по границите й е неспокойно, а съюзниците й явно игнорират нейните молби, пише Washington Post.

Преди четири години Турция се подготвяше да стане един от главните победители на „арабската пролет”, САЩ я даваха да пример, а в региона гледаха на нея като на един от лидерите. Всичко стана различно след като арабските протести се провалиха, а геополитическият ландшафт и ходът на сирийската война се измениха. Сега Русия разширява присъствието си покрай турските граници в Сирия и в Армения, напускащи Сирия терористи сеят страх сред турските граждани, икономиката е в депресия, а вътре в страната се разгаря противопоставянето с кюрдите, се казва в публикацията.

„Турция се сблъска с многопланова катастрофа. Това е страна, която в миналото често е имала проблеми, но мащабите на ставащото сега превъзхожда способностите на Турция да се справи”, цитира изданието професора по международни отношения в анкарския университет „Ипек” Гокхан Бацик.

Тази седмица Анкара не успя да постигне безусловна подкрепа от своя главен и най-голям съюзник САЩ в противопоставянето със сирийските кюрди. Така тя „се оказа напълно изолирана и се заблуди в лабиринта от проблеми, за които донякъде тя сама си е виновна”, цитира WP мнението на професора по международни отношения от истанбулския университет „Кадир Хас” Соли Йозел.

„Турция дотолкова си развали отношенията с всички, че сега не може да убеди никого да направи за нея нещо. Това е страна, чиято дума вече няма тежест. Тя блъфира и не изпълнява обещанията си. Тя вече не може да защити своите най-важни интереси и се намира в конфликт с всички, даже и със своите съюзници. За държава, която до неотдавна е възприемана като важна регионална държава, подобни факти са гибелни”, цитира изданието Соли Йозел.

Сега турският президент Ердоган продължава да заплашва с военна операция в Сирия, независимо че нито гражданите, нито военните го подкрепят. Нещо повече, той не може да добие подкрепа и от САЩ, които се опасяват, че той може да провокира конфликт с Русия. Така той тика страната „все по-дълбоко в ямата, от която няма изход”, пише WP.

Турският президент явно надцени силите си на международната арена и не е отчел влиянието на всички фактори на своята стратегия в Сирия, се казва в публикацията.

„Ердоган не се справи с външната политика заради своето високомерие. Той беше прекалено уверен през 2019 г., че Турция е всеобщ любимец и това го удари по главата.

„Ставащото в Сирия е въпрос за оцеляване на Ердоган, така че нищо не трябва да се изключва. За Турция в момента не може да има благоприятен сценарий”, цитира WP професор Гокхан Бацик.