Washington Free Beacon: Руският свръхзвуков апарат няма аналози в САЩ

Washington Free Beacon: Руският свръхзвуков апарат няма аналози в САЩ

Публикувано от:

Според руски ръководител, който овладее хиперзвуковото оръжие, той ще „преобърне принципите” за водене на война.

Съобщенията в медиите за изпитанията в Русия на прототипа на хиперзвуков летателен апарат развълнуваха експертите, пише американското интернет-издание Washington Free Beacon.

Засега това е второто известно в САЩ изпитание на прототипа на глайдера, предназначен за междуконтиненталните балистични ракети на Русия, съобщава изданието.

Хиперзвуковото оръжие се разработва за преодоляване на защитните системи на ПВО, които стават все по-сложни. Такива ракети могат да нанасят бързи удари на значителни разстояния.

Русия придава голямо значение на разработката на това оръжие. Още през 2013 г. заместник-премиерът Дмитрий Рогозин заяви, че който овладее хиперзвуковото оръжие, той ще „преобърне принципите” за водене на война.

САЩ и Китай също работят над хиперзвукови апарати, припомня изданието. Китай вече е провел шест изпитания на своя хиперзвуков летателен апарат DF-ZF.

Майк Роджърс, председател на подкомитета по стратегически действия при Комитета на Въоръжените сили на САЩ, съобщил на медиите, че е много обезпокоен от факта, че Русия и Китай изпреварват САЩ в разработката на хиперзвуково оръжие.

Той заявил пред Washington Times, че американската програма е във „вяло протичащ режим”.