War on the Rocks разказа в какво Русия превъзхожда НАТО

Американският портал War on the Rocks обяви превъзходството на руската армия над тази на НАТО, моделирайки хипотетичен военен конфликт в Прибалтика.

Според авторите на материала, анализаторите Дейвид Шлапак и Майкъл Джонсън от изследователския център Rand Corporation, въоръжените сили на Русия превъзхождат тези на САЩ и техните съюзници по редица признаци, включително далекобойност и численост на военната техника.

Журналистите са убедени, че Русия може за десет дни да разположи 27 батальона в пълна бойна готовност (около 30-50 хил. войници). При това руската войска ще разполага с мощна бронирана техника, докато САЩ и съюзниците от Северноатлантическия алианс могат да им противопоставят само слабозащитени сили.

Освен това, в хипотетичния конфликт Русия ще има предимство пред НАТО по далекобойността на оръжията и тяхната мощност. Също така при американските военни сили  могат да възникнат проблеми с използването на авиацията, понеже Русия притежава най-мощния арсенал от ракети от клас „земя-въздух“.

По този начин, според мнението на експертите, понастоящем Северноатлантическия алианс отстъпва на Русия по „численост на войската, по далекобойност и мощност на въоръжението и страда от редица комплексни проблеми, които влошават ситуацията за съюза“.