Деловия бизнес-център на Москва сити

Деловия бизнес-център на Москва сити

Wall Street Journal разказа кой спаси и възкреси руската икономика

Публикувано от:

Две години след падане цените на нефта и въвеждане на икономически санкции от страна на Запада Русия отново стана привлекателна страна за инвестиции, пише The Wall Street Journal. Главна заслуга, според изданието, принадлежи на ръководителката на Централната банка Елвира Набиулина.

Във вторник, 23 август, валутният индекс на ММВБ (Московска междубанкова валутна борса) достигна рекордно равнище. Тази година той нарасна с 25% и направи Русия шестата в списъка от 23 страни с развиваща се икономика по версията на MSCI Inc., отбелязва WSJ.

Освен това рублата порасна по отношение на долара с 13% и този показател прави руската валута трета по устойчивост сред страните с развиваща се икономика по версията на J. P. Morgan Chase & Co.

Мнозина инвеститори, продължава The Wall Street Journal, считат, че най-голям дал за възстановяването на руската икономика има шефката на Централната банка Елвира Набиулина. Те напомнят за нейното неочаквано решение да не привързва рублата към долара през ноември 2014 г., а след това рязко повиши процентната ставка за противопоставяне на изтичане на капитала и снижение на инфлацията.

„Тези мерки бяха болезнени за руската икономика, която навлезе в рязка рецесия заради снижението на курса на рублата, а също така снижаване на потребителската и покупателна способност. С времето обаче тези действия помогнаха да се възстанови вярата на международните инвеститори в руската икономика, върху която продължава да лежи сянката от фалита през 1998 г. – се отбелязва в публикацията.

В същото време правилните стъпки на Централната банка възстановиха доверието към рублата и към макроикономическата политика на Русия, считат запитаните от WSJ експерти.

Превод и редакция: БЛИЦ